Saturday, January 12, 2013

K-Y-L-M-Ä

...nimittäin sisällä. Ulkolämpötila ei tietenkään ole näin suomalaiselle mitenkään erikoinen (päivällä 10-15C, yöllä nollan tienoilla), mutta kun kodin lämpötila seilaa siinä mukana, on villasukkaa vedettävä jalkaan ja pistettävä teevedet kiehumaan.


Onneksi on sentään tämä kodin kaunistus, kaasulämmitin. Miehenkorkuinen rumilus tönöttää olohuoneen seinässä ja naksuu ja poksuu lämmetessään kuin kiuas ikään. Ihan tulee kotoisa olo kaasuliekin kohinaa ja metallisia paukahduksia kuunnellessa! Puun tuoksu vain puuttuu...

Kaasulämmitintä ei tule hirveästi päivisin pidettyä päällä, mutta öisin kyllä hampaat kalisisivat, jos se ei töhöttäisi kuumaa ilmaa asuntoon. Eristys? Mikä se sellainen on?

Lämmittimessä on räppänä myös makuuhuoneen puolella. Ikävää tosin on se, että tämän pikkuräppänän lämmitysteho on noin yksi kolmasosa olohuoneen puolen lämpötilasta. Öisin siis olohuoneessa on oikein miellyttävän lämmin ja makuuhuoneessa rapsakan vilpoista. Viime yö meni verkkarit ja villapaita päällä nukkuessa, mutta olen onnellinen siitä, että tässä asunnossa ei sentään tuule ikkunankarmeista sisään kuten edellisessä asunnossa. En muuten ole ainoa paleleva suomalainen: myös A. Sinivaara on hytissyt viileässä.

Tähän lämpötilavaihteluun kyllä tottuu toisaalta pikku hiljaa. Viime vuosi oli Amerikan kirjatun historian kuumin, ja loppukesällä ja syksyllä hikoiltiin myös Los Angelesissa ennätyspitkää helleaaltoa. Minä yritin vaan vähentää vaatetusta niin pitkään kuin mahdollista, ettei inhaa ilmastointilaitetta tarvitsisi pitää kovin paljoa päällä. Vähän sama fiilis on nyt: mieluummin sitä lisää vaatetta kuin käyttää kaasua hillittömästi lämmitykseen.

En todellakaan aio muuten lähteä illalla autolla mihinkään. Jos ensi yönä lämpötila pujahtaa pakkasen puolelle ja autoteillä sattuu olemaan jostain syystä vettä, on tiedossa pellin rytinää. Musta jää + kesärenkaat + jäähän tottumattomat autoilijat = kaaos. Parempi vaan jäädä kotiin kaasulämmitimen kupeeseen. Tai kävellä lähikuppilaan rommitotille.

1 comment:

Hottentotti said...

Ah, "lämpimästi" tulee Lontoon vuodet mieleen...

Meillä kun on täällä merituulen pieksemässä Hangon talossa lämmitysjärjestelmän vaihto käynnissä, niin vaihtelevat lämmitysmuodot hiemän aiheuttavat jännittäviä tilanteita, varsinkin kun on vauva ja ulkona paukkuu pakkanen. Öljytankki on melkein tyhjä, ilmalämpöpumpun kaikki osat eivät ole vielä saapuneet ja yläkerran siro takka ei jaksa lämmittää koko taloa. Erinäisissä huoneissa on erinäisiä sähkölämppäreitä ja öljytankkia on kallistettu, että saadaa viimeisetkin hönkäykset talteen. Mieti, mikä prosessi on kallistaa 2000-litraista tankkia...

Nyt vaan toivotaan, että löpöä riittää, niin että saadaan uusi ekologisempi vaihtoehto kunnolla toimimaan. Muuten jäätyy koko talo. Huh!