Monday, January 28, 2013

TISKIALTAAT HELVETISTÄ


...eli tervemenoa, ihanat Marimekon Sukat makkaralla -lasit. Kolme kuudesta on jo joutunut vanhojen emalitiskialtaiden uhriksi. (Edit: nyt meni neljäs! Aaaargh!) Tiskialtaat ovat todella syvät ja emali materiaalina niin kovaa, että käsistä lipsahtava juomalasi hajoaa pomminvarmasti altaan pohjaan osuessaan. Hups! Klirr! Prkl!

Altaat ovat myös sen verran vanhat, että kaikki lika tarttuu niihin välittömästi, ja sen saa pois ainoastaan karhunkielellä tai vastaavalla karhistuksella hinkkaamalla. Ja niiden täyttäminen vedellä tiskaamista varten on maailmanennätysmäisen hidasta puuhaa. Mahtavan käytännölliset siis, aivan joka tavalla!Siinä ne nyt ovat, juuri puhtaaksi hinkattuna, syyttömän näköisinä. Telineessä on muuten Ikean tiskiharja, astianpesuun käytettävät sienet kun eivät ole minun juttuni. Harjat siis ostetaan Ikeasta tai tuodaan Suomesta. Kaapissa on nytkin odottelemassa käyttämätön Sini-tiskiharja vaihtopäällä. Ah. Tiskiaine on ihanaa Lemon Verbena -tuoksuista mössöä, joka tekee inhokkihommastani tiskaamisesta huomattavasti mukavampaa.

Harmaa taso on jotain maailman kestävintä materiaalia, johon voisi varmasti pudottaa happoa eikä se olisi siitä millänsäkään. Kovin kauniiksi keittiön tasoja ei voi kehua, mutta ne sopivat meille oivallisesti – en halua edes ajatella, miltä kaunis aitopuinen, esimerkiksi öljytty taso näyttäisi kahden tumpelon keittiössä (Oho! Paistoöljy roiskui taas vähän ohi! Hups, laskin kuuman kattilan suoraan tasolle! Katsohan, kookosöljypurkki on taas vuotanut! Ja niin edelleen.) Harmaalla mennään.

Mutta mitä helkkaria noille altaille oikein tekisi?

6 comments:

A. Sinivaara said...

Ah, meidän edellisessä talossa oli tuollaiset altaat. Mä toin Suomesta patapataa, jolla hinkkasin niitä puhtaaksi. Peruspuhdistuksen jälkeen ne pysyi kohtuullisena paikallisen taikasienen avustuksella.

Teillä sentään on harmaat laatat! Meillä oli ennen valkoiset, valkoisilla saumalaasteilla! Kukahan valopää senkin oli keksinyt, keittiössähän ei juuri rapatessa roisku ja kaakelit sottaannu (niitä on muuten yllättävän monessa talossa, kannattaa yrittää välttää). Se se vasta saatanasta oli. Ne valkoiset saumat oli ihan hirveän näköiset koko ajan ja yritin saada niitä puhtaaksi ties millä hapolla, tuloksetta.

Polly Biscuit said...

Uaaah, valkoiset laatat työtasolla! Todellinen keittiösuunnittelun ihme. Nääkin on varmaan itse asiassa olleet valkoiset alunperin, mutta ne on maalattu jollain supermyrkkymaalilla, joka tekee pinnasta vähän laattaa pehmeämmän (onneksi!), eikä se tosiaan mene miksikään, vaikka käytän sitä monesti leikkuulautanakin. Ihmematskua!

Noihin altaisiin vois varmaan ostaa jotku muovi-/kumipohjat, mutta ällöttää jo ajatuskin siitä, kuinka a) rumat ja b) likaa keräävät ne olis. Hyrr...

Sussu said...

Meilläkin oli yhdessä huushollissa ne "valkoiset" laatat. Se oli aivan kamalaa. Puistatus.

Onkohan jotain emalin "hoitoainetta" noille altaan pinnoille?

Polly Biscuit said...

Mä voisin hoitaa noita altaita vähän lekalla tai moottorisahalla.

Peeta said...

Niin viattoman näköiset altaat.. Julmetut paskiaiset :D

Polly Biscuit said...

Pirulaiset!